Pagina afdrukken

Cor’s Papegaaien, waar staat dat voor?

Wat wil je nog meer dan van je hobby je werk maken? Cor heeft het gedaan!

Het hele verhaal kunt u hieronder lezen, maar Cor heeft een goed, gezond en gesloten vogelbestand. Hij kweekt alle jongen zelf, waardoor de gezondheid van de jonge dieren gewaarborgd kan worden.

Alle ervaringen uit het verleden hebben van Cor een echte kenner van papegaaien gemaakt. Hij is heel alert op de diverse ziekten als papegaaienziekte (Chlamydophila psittaci), bek- en veerrot (PBFD), polyomavirus en andere afwijkingen. Hij geeft vanuit jarenlange ervaring goed, betrouwbaar en gedegen advies en werkt vanuit het belang en de gezondheid van de vogels. Als kleinschalig familiebedrijf staat service, betrouwbaarheid, flexibiliteit, en aandacht voor de klant voorop.

En zo is Cor’s Papegaaien een begrip geworden in Nederland (Parrotfarm in het buitenland). Het vogelbestand bestaat uit Congo grijze roodstaarten; diverse soorten amazones; diverse soorten kaketoes; diverse soorten ara’s; maar ook kea’s, roofvogels of wildzang zijn soms te bewonderen.
Cor heeft uitdrukkelijk geen parkieten in zijn winkel. Parkieten dragen namelijk standaard het polyomavirus bij zich. Zij worden daar zelf niet ziek van, maar dragen het wel over aan de jonge papegaaien. Deze twee soorten combineren absoluut niet met elkaar.

Cor heeft enkele betrouwbare leveranciers waar hij in uitzonderingssituaties vogels inkoopt die hij niet zelf in het bestand heeft. In principe kan hij alle papegaaiensoorten leveren.

In 2015 heeft Cor een grote buitenvolière gebouwd waar vele soorten papegaaien vrij in rond vliegen. Een genot om naar te kijken, binnen vanachter het glas. Daarnaast heeft hij een volière met wildzang gebouwd. Cor is nog dagelijks bezig om zo langzamerhand zijn droom uit te laten komen en dit alles te delen met de mensen die ook van deze prachtige dieren houden.

Kom vooral eens langs. Om te kijken. Om advies te krijgen. Om verantwoord papegaaienvoer. Om lekkernijen. Om leuke speeltjes. Om kooien. Om volières op maat. Maar…. kom vooral eens langs om onder het genot van koffie of thee met elkaar naar papegaaien te kijken en over papegaaien te praten.

 

En hoe is het gekomen….

Al in zijn jonge jaren was hij met vogels bezig. Zijn vader had een volière in de tuin, maar al gauw wilde Cor meer. Eerst op de fiets, maar vanaf zijn 16e op de brommer ging hij het hele land door op zoek naar speciale vogelsoorten die broedden in Nederland. Geen sloot was voor hem te diep en geen afstand te ver. Later ging hij ook over de grenzen om vogels te spotten. Maar hij ging niet alleen spotten, maar kwam ook regelmatig met vogels thuis die hij gevonden had; een gewonde sperwer, een uitgeputte uil, een gewonde merel en zo voort. En hij verzorgde ze dan tot ze weer ‘op de been’ waren en liet ze los.

Toen hij op zichzelf ging wonen in een klein 3-kamerwoninkje werd er eerst een volière gebouwd in de tuin voor de wildzangvogels. In 1989 ging zijn lang gekoesterde droom in vervulling: hij kocht zijn eerste papegaai: een tritonkaketoe. De naam van het beestje: Elvis!

Al snel moest er een vriendje komen voor Elvis (Elvis bleek een vrouwtje te zijn) en Jacob werd aangeschaft. Elvis was in 1989 een jonge vogel en was netjes opgevoed. Jacob was echter van andere mensen geweest en die kon er wat van! Hij was een meester in het ontsnappen en diverse malen moesten telefoons, afstandbedieningen, bedrading en meubels het ontgelden als hij weer eens losgebroken was. De beide kaketoes hadden het heel goed samen, maar helaas zijn er nooit jongen uit voort gekomen.

Dat was het begin van een uit de hand gelopen hobby. Eerst werd een koppeltje grijze roodstaarten gekocht, die konden wel in het fietsenhok. Met een beetje verbouwen lukte het zelfs om er 3 koppels in te plaatsen. En de vogels hadden het best goed, want ze begonnen eieren te leggen. Zo gebeurde het dat de eettafel regelmatig vol stond met emmers met jonge vogels. Maar de papegaaienkoorts had toegeslagen en Cor wist er steeds weer koppels vogels bij te kopen.

Maar de vogels moesten ook eten en dat kostte toch wel behoorlijk wat tijd. Werken en de verzorging van de vogels combineerde helaas niet zo goed. Toen is de keuze gemaakt om van zijn hobby zijn werk te maken. Er werd een woon-winkelpand gekocht aan de Voorstraat in Vlaardingen. De woning werd opgeknapt en de winkel werd ingericht.

Op 21 mei 1996 heeft Cor zich officieel ingeschreven als ‘Vogelspeciaalzaak Cornelis de Snaijer’ bij de Kamer van Koophandel en hij is zijn bedrijf gestart. Vanuit zijn verleden had hij al een naam opgebouwd en gelukkig konden de mensen zijn winkel aardig vinden. Zijn vogelbestand was nog niet zo groot, dus hij heeft in het begin steeds vogels bij moeten kopen. Alleen had dit grote nadelen: niet alle dieren waren gezond!
In een korte tijd heeft hij een groot gedeelte van zijn collectie verloren door PBFD. De vogels zaten in een binnenruimte en daardoor kon het virus makkelijk overgedragen worden op de vogels die tot dan nog gezond waren. Dit was een emotionele en financiële strop. Vanaf dat moment liet Cor alle vogels die hij inkocht testen voordat hij ze toevoegde aan zijn eigen collectie. En langzaam kon hij weer opbouwen.

In 2000 kreeg Cor zelf gezinsuitbreiding en moest gekozen worden voor een andere woning, een ander bedrijfspand of een ander woon/winkelpand. En dat is in 2001 gevonden op de Mercuriusstraat 35 te Vlaardingen. De gemeente gaf toestemming voor het uitoefenen van zijn bedrijf en op 21 juni 2001 zijn de vogels verplaatst naar de grote buitenruimte achter het pand en is de winkel geopend.

Bij de Kamer van Koophandel is met het adres ook de bedrijfsnaam gewijzigd in ‘Parrotfarm / Cor’s Papegaaien’. Voor de Nederlandse klanten was Cor’s Papegaaien een begrip geworden, maar ook internationaal bouwde Cor een goede naam op en ‘Cor’s Papegaaien’ bleek in het buitenland niet altijd even duidelijk te zijn.

Cor moest nu zijn tijd verdelen tussen het verder opbouwen van de collectie, het maken van volières voor de vogels en het verbouwen van het pand. In de periode tussen 2001 en 2011 hebben de koppels vogels diverse volières gehad, steeds was er weer iets te verbeteren. Ofwel bleek dat de volière te klein was, het gaas niet geschikt, de binnenruimte niet aanwezig, de ruimte niet goed te reinigen etcetera. Elke vogelsoort blijkt zijn eigen ideale ruimte nodig te hebben om goed mee te kunnen kweken; volières voor papegaaien maken is maatwerk.

Nog elke dag is Cor bezig om zijn levenswerk te vervolmaken. Dat hoopt hij nog lang te kunnen blijven volhouden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.parrotfarm.nl/over-ons/