Pagina afdrukken

Soorten vogels

Wat zijn precies papegaaien?
Papegaaien in de strikt taxonomische zin van het woord vormen een familie uit de orde van Psittaciformes (papegaaiachtigen), de Psittacidae. Hiertoe behoren ook de lori’s, die soms als een aparte onderfamilie worden beschouwd.

Verder zijn er de kaketoes, die in de spreektaal ook papegaai genoemd worden. Ze behoren niet tot de familie Psittacidae.

Vaak worden met het woord papegaai alleen de grotere, ongekuifde vogels uit deze familie aangeduid. Echter, hier worden tot de familie van de Psittacidae (papegaaien) ook de kleine papegaaiachtigen gerekend zoals de parkieten en agapornissen. Deze familie telt in totaal 349 soorten.[1] die overwegend in tropische gebieden leven, hoewel er verschillende in subtropische, gematigde en zelfs sub-antarctische klimaten te vinden zijn.

Het woord “papegaai” is afkomstig van het Spaanse woord papagayo, dat op zijn beurt waarschijnlijk afgeleid is van het Arabische babagha en het Perzische babgha. Het Arabische woord is vermoedelijk uit West-Afrika ontleend. De Nederlandse vorm is mogelijk onder invloed van ‘gaai‘ ontstaan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.parrotfarm.nl/soorten-vogels/