Ons actuele aanbod

Al onze vogels zijn te zien in de winkel of bel naar +316 14 58 16 18 voor meer informatie.

zwarte roodstaart kaketoe, jong, man
1 bewezen koppel bonteboeren
3 soldaten ara's, jong
2 grote geelnek amazones, jong

Wat houdt het houden van papegaaien precies in?

Tegenwoordig worden steeds meer buitenlandse vogels in Nederland en andere landen gehouden zonder een tropisch klimaat. De bekendheid van papegaaien groeit en de ontwikkelingen op het gebied van kweken zijn zodanig dat er geen uitheemse klimaten meer voor nodig zijn om met deze prachtige tropische vogels te kunnen kweken.

Met meer dan 300 verschillende soorten die variëren in lengte van 10 tot 100 centimeter, kleuren, gedrag, beweeglijkheid en volume is het soms lastig kiezen wat het beste bij uw thuissituatie past. Voor alle papegaaiachtige geldt dat ze heel erg slim zijn en dus snel zullen doorhebben hoe ze hun zin kunnen krijgen, daarom is een consequente maar toch vriendelijke opvoeding erg van belang om het verblijf van de vogel en van uzelf met de vogel zo prettig mogelijk te maken.

Hieronder vind u alle nodige informatie om u en uw vogel zoveel mogelijk van elkaar te laten genieten.

Overweging voor de aankoop

Vraag uzelf af of u de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren op u wilt nemen. Papegaaien stellen hun leven lang bijzondere verzorgingseisen en ze kunnen onder de hoede van de mens bijzonder oud worden. Als u lang plezier wilt van uw papegaai, zijn geduld, tijd, consequentie, liefde en doorzettingsvermogen noodzakelijk, al helemaal in het begin. Vraag u voor de aankoop af of u bereid bent de volgende zaken op u te nemen:

– Als eerste is het belangrijk om te denken aan de kosten. Niet alleen de aanschaf is best prijzig, ook moet er nog gedacht worden aan de huisvesting, voeding, speeltjes en verzorging voor uw papegaai.

– Rommel. Papegaaien kunnen er een flink zooitje van maken. Minimaal een keer per dag moet u poep weghalen onderuit de kooi, verstrooid vogelzaad opvegen rondom de kooi en veertjes en stof opzuigen. 

– Papegaaien moeten dagelijks van vers water, voer, fruit en diverse snacks worden voorzien. Volieres en kooien moeten elke week goed worden schoongemaakt en eens in de zoveel tijd moeten er nieuwe stokken en speeltjes in.

– De verzorging van de vogels moet ook doorgaan als u op vakantie bent of bij andere afwezigheid. Wij bieden, voor de papegaaien die hier zijn gekocht of als ze getest en gezond zijn, vakantieopvang aan vanaf €8,- per dag per kooi.

– Vogels die in de huiskamer in een kooi leven moeten er meerdere malen per dag uitgehaald worden om hun vleugels te spreiden of op de klimboom te spelen. Vogels moeten kunnen slopen of met speelgoed kunnen spelen wat ze een beetje uitdaagt. Als de vogel zich verveelt kan die beginnen met de meubels of deurposten te slopen. 

– Een papegaai die zonder tweede vogel leeft moet voor een groot deel van de dag contact kunnen leggen met zijn/haar eigenaar, want het dier beschouwt zijn baas als partner. Als een papegaai voortdurend  alleen is, kan het een giller of verenplukker worden.

– De meeste papegaaien schreeuwen een paar keer per dag, het hoort er nou eenmaal bij. Meestal in de ochtend en in de avond bij de schemer, overweeg goed of u hiervoor klaar bent. Het gebeurt helaas te vaak dat een vogel wordt teruggebracht wegens geluidoverlast. 

Belangrijke tip voor de beginner: Koop nooit spontaan een papegaai, maar verdiep je eerst goed in de onderbreng- en onderhoudseisen van de betreffende soort.

Aanschaf

Als u heeft besloten dat een papegaai bij uw huidige en toekomstige levensstijl past is het tijd om echt een vogel aan te gaan schaffen, het is bij de aankoop van een papegaai heel belangrijk dat u de ogen goed open houd tijdens het uitzoeken van de vogel en niet alleen de emoties laat bepalen.
Jonge vogels moeten volgens de wet bepaalde tijd bij de ouders in het blok blijven liggen en mogen pas weg bij ons als kweker/winkel als ze volledig zelfstandig zijn. Alle vogels die wij verkopen worden getest en hebben een vaste voetring waarop het jaar van geboorte staat en een identiek nummer die per kweker verschilt. Bij aankoop van een vogel bij ons krijgt u gegarandeerd een gezonde vogel met gezondheidscertificaat van Gendika, garantie, goede begeleiding in de opvoeding en indien nodig cites papieren. 

Als de papegaai mee naar huis kan is het van belang dat hij gehuisvest kan worden in een kooi of voliere die groot genoeg is. De vogel moet vrijuit kunnen bewegen en zijn vleugels en staart rond kunnen bewegen, dus hoe groter de vogel, hoe groter de kooi moet zijn. In de kooi moeten verschillende speeltjes aanwezig zijn, speeltjes om te slopen, speeltjes om de hersenen te triggeren en speeltjes om te fourageren. Een vogel wilt ook graag afwisseling wat betreft stokken om op te zitten, in maten en in de plaats /hoogte in de kooi. Ook moet de vogel, naast een kooi, een andere plek hebben om zijn energie kwijt te kunnen en zijn vleugels te wapperen. Denk aan een Javaboom of een andere soort van vermaak-plek. 

Gevaren in huis voor uw vogel

Lijm, verf en lak: Deze middelen kunnen leiden tot vergiftigingen van de vogel als hij deze stoffen binnenkrijgt tijdens het gebruik ervan. Als u hiermee aan de slag gaat, verwijder dan de vogel van de ruimte. Als u klaar bent met klussen zet dan alle ramen even goed open en laat het luchten voor u de vogel terugplaatst.

Deuren en kieren: Vogels kunnen tussen kieren klem komen te zitten. Deuren kunnen door een windvlaag of door een spelende vogel dichtgaan met als gevolg dat de vogel hier tussen kan zitten.

Tocht: Zorg dat uw vogel niet in de tocht staat met zijn kooi of speel-plek. Ze kunnen hier verkouden van worden of zelfs een longontsteking aan overhouden.

Elektrische bedrading: Zorg dat alle bedrading verborgen zit voor uw papegaai. Als ze hieraan- of doorheen gaan kauwen of bijten kunnen ze dodelijke schokken aan elektriciteit ervaren.

Ramen: Een vogel kan tegen een raam aan vliegen met als gevolg een hersenschudding, gebroken nek of inwendig en of uitwendig letsel. Bedek daarom zo veel mogelijk de ramen met gordijnen of lamellen en laat ze langzaamaan wennen aan de onzichtbare muren.

Rook: Rook en nicotine zijn schadelijk, tabak is fataal voor vogels. Het beste is daarom om niet in de buurt van uw vogel te roken.

Giftige stoffen: Papegaaien kunnen ernstig ziek worden door tin, tabak, zink, lijm, schoonmaakmiddelen, insecticiden, potlood, plastic, balpennen, stiften, alcohol, sterke kruiden, veel zout of andere kruiden, avocado en pitten van fruitsoorten (peer, appel, perzik, etc). Geef ook geen ongedopte pinda’s vanwege de aflatoxines kunnen deze zeer giftig zijn. 

Voeding

Er valt veel  te zeggen over voeding en er bestaan meerdere meningen over, maar een ding is zeker: zoveel vogels, zoveel smaken. Net als bij ons mensen, we hebben allemaal een eigen karakter en dus ook bepaalde voorkeuren voor voedsel. Het beste is om een afwisseling te maken tussen zadenmixen en pellets. Wat wij al meer dan 30 jaar aan onze vogels voeren zijn onze eigen gemaakte zaden-en pellet mixen, die wij ook verkopen. Hier zit alles in wat huiskamer-vogels nodig hebben aan vitaminen, pellets, gedroogde groenten en fruit, noten, zaden en voedingstoffen. Kom vooral langs in onze winkel zodat ik jullie kan helpen met het kiezen van het juiste dieet voor uw gevederde vriend.

Opvoeding

De eerste maanden van de opvoeding van uw vogel bepaalt het verdere verloop van jullie leven samen. Wij benadrukken bij nieuwe vogel-(h)ouders altijd de drie R’s, namelijk: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Een gemiddelde papegaai heeft maar een spanningsboog van ongeveer 10 minuten in elk uur. Dat houd in dat je het meest bereikt met je vogel als je, bij wijze van, elk uur 10 minuten inspanning biedt om nieuwe dingen of trucjes te leren. Wel is het daarbij belangrijk dat de vogel een ritme krijgt aangemeten, geef de vogel in de eerste paar weken evenveel aandacht op een dag als de daarop komende jaren. Een papegaai begrijpt niet dat hij minder aandacht krijgt nu hij volwassen is, als toen hij nog een baby was en zal daar verkeerd gedrag door gaan vertonen. Het is erg belangrijk om de regels die u wilt hanteren richting uw nieuwe huisdier al vanaf het begin te laten gelden, bijvoorbeeld: Als je niet wilt dat uw vogel later op de bank zit, sta dit dan ook niet toe als hij nog een baby is. Dit ook om later verkeerd gedrag tegen te gaan. En onthoud goed: Negatieve aandacht is ook aandacht. Een jonge vogel heeft erg veel slaap nodig op een dag, zo’n 12 uur op een dag. Gun de vogel na een drukke dag vol nieuwe indrukken ook echt die rust, zodat hij de volgende dag weer helemaal fris en fruitig is. Maar vergeet niet, ook oudere vogels hechten nog veel waarde aan hun nachtrust. Voor nog meer vragen of tips kom langs in onze winkel.